MPL / Kennis & nieuws / VAIBS en MPL verbeteren de kwaliteit van camerameldingen

VAIBS en MPL verbeteren de kwaliteit van camerameldingen

MPL denkt vooruit over vernieuwingen en verbeteringen in veiligheid en beveiliging. Dat doen we soms alleen, maar vaak samen met anderen. Met bedrijven waar we trots op zijn en over vertellen. VAIBS is zo’n partner.

Samen maken we beveiligingscamera’s steeds slimmer. Het helpt ons nog effectiever te werken, omdat we het aantal valse meldingen steeds verder verkleinen. Dat doen we met de Video AI Analytics software van VAIBS.

VAIBS uit Ermelo is een jong bedrijf Kasper van Kekem en Henk-Jan Hop startten het bedrijf zo’n twee jaar geleden. Als partner van het wereldwijde platform Vaidio, een Video AI Analytics platform dat voornamelijk beeldmateriaal verrijkt met intelligentie. “We maken veel muziek in de markt, we zaaien veel. Dat begint nu mooie successen op te leveren. Zoals de samenwerking met MPL die we gaan optimaliseren. MPL was een van de eersten die onze innovatie wilde oppakken. Zij zagen de winst die we samen kunnen halen voor opdrachtgevers.” 

De innovatie: slimme beelden 

De innovatie van VAIBS maakt videobeelden slimmer. “Heel eenvoudig gezegd maken we van een domme camera een slimme camera. Normaal gesproken registreert een camera alleen. Wij kennen er intelligentie aan toe. Dat betekent dat onze software beelden leert herkennen en beoordelen. “Stel je voor dat je de hoofdingang van een gebouw of een pinautomaat monitort. Vaak gaan een aantal specifieke kenmerken vooraf aan criminele activiteiten als inbraak of diefstal. Het rondhangen van mensen is daar één van. We kunnen Vaidio zo inleren, dat het systeem rondhangende mensen kan onderscheiden van bijvoorbeeld passerende voetgangers. Detecteert het platform iets verdachts, dan geeft het automatisch een melding door. Zo kunnen beveiligers adequaat en op tijd handelen.” 

Effectievere meldingen 

Je hebt niet veel voorstellingsvermogen nodig om te zien dat de mogelijkheden die VAIBS biedt met Video AI Analytics, iets wezenlijks toevoegen aan de beveiligingsdienst van MPL. Aan de kwaliteit en effectiviteit van meldingen. Dat levert niet alleen meer veiligheid op, maar tegelijkertijd ook veel minder verspilling. Het aantal meldingen dat binnenkomt in de alarmcentrale van MPL wordt kleiner. Maar de kwaliteit is wel veel hoger, waardoor centralisten vooral bezig zijn met meldingen die ertoe doen. 

“Op plekken waar MPL een terrein beveiligt, tekenen we een virtueel hek, waarbinnen we detectietaken uitvoeren met de software van VAIBS. Als mensen de grenzen van dat onzichtbare hek overschrijden, gaat een melding naar de centrale van MPL. Zonder slimme beelden, krijg je meldingen bij alles dat de grens overschrijdt. Ook als bijvoorbeeld een plastic zak over het hek waait of een tak op en neer in beeld beweegt. Dat soort voorwerpen kunnen we ook uitsluiten, op basis van Deep Learning. Het systeem geeft dan geen melding. Zo werkt het dus twee kanten op.” Het scheelt natuurlijk een heleboel werk, en daarmee aanzienlijk in de kosten, als de meldingen die binnenkomen bij MPL vaker echt opvolging nodig hebben.  

Steeds slimmer 

Artificial Intelligence heeft als groot voordeel dat je de intelligentie ook kunt uitbreiden. Dat geldt ook voor de beeldregistratie van VAIBS. Periodiek krijgt het een update met nieuwe items die het systeem herkent. En je kunt het ook zelf dingen leren, op maat. Als je bijvoorbeeld bepaalde zaken of mensen wilt uitsluiten die alleen op jouw terrein komen en niet standaard in updates zitten. Zo worden de meldingen op jouw terrein en via de meldkamer van MPL, steeds specifieker en preciezer. 

VAIBS en MPL: samen vooruitkijken 

VAIBS en MPL als partners voor nog betere en efficiëntere beveiliging. Eigenlijk is het allemaal best logisch. Onze grote gemeenschappelijke deler is dat we graag vooruit kijken naar hoe dingen beter kunnen. We schromen ook niet om nieuwe middelen in te zetten en voorbij tradities te kijken. MPL kijkt erg uit naar de samenwerking. Omdat het ons helpt nog beter te zijn voor de veiligheid in en rondom panden van onze opdrachtgevers. 

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.