De toekomst: gebouwen slim monitoren voor meer welzijn, veiligheid én kostenreductie
Een van de belangrijkste trends in de vastgoedwereld is nog altijd de transformatie van gebouwen tot smart buildings. Een smart building is een gebouw met innovatieve technieken die de werk- en leefomgeving verbeteren.
Ze helpen bovendien vaak ook het energieverbruik verminderen. Marcel Lenters, directeur en mede-eigenaar van MPL, vertelt over belangrijke zaken die hij ziet voor de toekomst. Om nog slimmer te worden.
“Het is nodig om gebouwen slimmer te maken.” Marcel begint met een stevig statement. “Bedrijven brengen steeds meer systemen en installaties aan in gebouwen. Die systemen moeten met elkaar communiceren en je moet ze goed onderhouden. Met de juiste data kun je dat slimmer doen. Door bijvoorbeeld installatieprestaties te monitoren kun je onderhoud voorspellend. Actief storingen voorkomen. Door data te combineren kunnen beheerders hun gebouw beter, slimmer en goedkoper aansturen.”
Duurzaamheidseisen
“Bovendien stellen gebouweigenaren steeds meer eisen op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en het welzijn van de gebruikers. De overheid doet hetzelfde, over bijvoorbeeld de vermindering van de CO2-uitstoot van gebouwen. Je ziet daarom dat steeds meer vastgoedeigenaren smart buildingoplossingen gebruiken. Logisch, want als eigenaar kun je dan niet alleen een aangename omgeving en binnenklimaat creëren voor je huurders.”
“Je laat ook echt geld liggen als je niet alles uit je gebouw haalt. Neem alleen het energieverbruik. Sensoren meten beweging en ‘zien’ dus of mensen ruimtes gebruiken. Zijn ze leeg? Dan kan het licht uit en de temperatuur omlaag. Maar je kunt bijvoorbeeld ook LED licht aanpassen aan de lichtsterkte buiten. Allemaal directe besparingen.”
Steeds meer gebouwen worden slim, waardoor de investering per gebouw op den duur omlaag gaat. Dat maakt het ook steeds interessanter voor het MKB. In hun stappen richting verduurzaming.”
Centraal Knooppunt
MPL is een onafhankelijke partij, maar wil wel graag samenwerken. Om het beste uit iedere oplossing te halen. “We installeren niets zelf. We beheren installaties en dragen de juiste partijen aan voor het installatiewerk. We zijn het centrale knooppunt As a Service. Om alle processen in een gebouw goed te ontsluiten en grip op gebouwen en beheer te krijgen. MPL verbindt alle systemen en sensoren aan elkaar tot een virtuele omgeving, een digital twin. Binnen een centraal cloud platform.”
“Installaties, zonnepanelen, meters, tussenmeters…overal verzamelen we data. Helaas maken bedrijven nog steeds niet altijd volledig gebruik van alle beschikbare cijfers. Terwijl data gedreven werken wel degelijk een trend is. Er is nog ruimte voor verbetering. Denk aan een te hoge temperatuur ergens in het gebouw. Je krijgt een melding, maar je weet niet waar je precies moet zijn. Je hebt informatie nodig, data dus, om snel de juiste beslissingen te kunnen nemen en te sturen. Door alle gegevens die je gebouw genereert met elkaar te verbinden op een platform, haal je uit deze data veel meer praktisch toepasbare en gerichte informatie. Dan word je echt slimmer.”
MPL is een onafhankelijke partij, maar werkt wel samen met veel andere organisaties. Marcel Lenters vertelt: “Samenwerkingen zien we ook als een trend voor de toekomst, om te besparen zonder in te boeten op kwaliteit. MPL geeft handen en voeten aan deze trend met een partner programma. Dat biedt mogelijkheden om samenwerkingen meer in te vullen en uit te diepen. Met als doel om opdrachtgevers gezamenlijk met de keten partners steeds slimmer te faciliteren in de oplossingen die we samen kunnen bieden. Op bijvoorbeeld het gebied van veiligheid en duurzaamheid.”
Volledig ontzorgen
Door alle data die het gebouw genereert te combineren, onder meer via sensoren kun je een op maat gemaakte smart flow creëren. “Daarmee optimaliseer je gebouwgebruik en ontzorg je de eigenaar volledig. En als je je gebouw dan ook nog laat monitoren vanuit een meldkamer, dan regelt een bedrijf als MPL desgewenst het gehele gebouwbeheer voor je. Van onderhoudsvoorspellingen tot toegangscontrole. Met zo’n smart flow op maat bespaar je uiteindelijk ook heel veel kosten.”
“De verbinding van alle systemen via de cloud met een platform, vergroot de veiligheid en het welzijn van gebouwgebruikers. Gebouwen worden duurzamer en vastgoed behoudt zijn waarde. Maar met een betere smart building flow kun je ook tot tientallen procenten besparen op beheerkosten van gebouwen. En het wordt alleen nog maar beter en slimmer, omdat we steeds meer data kunnen ontsluiten. Zo kunnen we dus nog meer kruisverbanden zien en dus weer slimmer worden.”
Veranderende ureninzet
Door gebouwen slimmer te maken en op afstand te beheren, kun je de inzet van mensen ook veranderen. De arbeidsmarkt is krap en arbeid is duur. Dat maakt het goed om te kijken naar hoe je uren kunt besparen. Door bijvoorbeeld geen beveiliger meer af en aan te hoeven laten rijden bij (ook loze) meldingen. Of door met meters te laten zien welke kranen wel en niet te hoeven lopen om legionella te voorkomen, in plaats van standaard alle kranen in een gebouw na te lopen.
Schaalvergroting en kostenreductie
Schaalvergroting werkt ook mee in een kostenreductie. “Het aantal smart buildings neemt toe en daarmee ook de effiency van bedrijven als MPL. Zo kunnen we straks ook kleinere gebouwen slimmer maken, omdat de investering minder groot wordt. Dat zou bijvoorbeeld ook het MKB kunnen helpen. Bij het zetten van de nodige stappen in verduurzaming en certificering.”