Betere brandbeveiliging met Smart Buildings
MPL integreert verschillende systemen met elkaar in een platform in de cloud. Zo vergaren we niet alleen data over het gebruik van panden, maar combineren we datastromen. Om dus Smart buildings te maken. Maar we kunnen nog veel meer ophalen.
Nog slimmer worden. Door bijvoorbeeld brandmeldingen verder te digitaliseren en daarmee brandbeveiliging naar een hoger niveau te tillen. Dat maakt gebouwen veiliger en nog duurzamer.
In een gebouw waar zo’n beetje alles met elkaar communiceert, is het natuurlijk zonde om veiligheid buiten beschouwing te houden. Het integreren van brandbeveiliging in een smart building, leidt zelfs tot meer duurzaamheid. Je voorkomt er valse alarmen mee doordat detectie beter werkt en je kunt effectievere plannen maken voor evacuaties en blussen. Bij een echte brand. Door datastromen in de cloud met elkaar te integreren en uit te lezen op een dashboard, heb je in een oogopslag zicht op iedere situatie. Daarmee verhoog je de veiligheid in gebouwen verder.
Op tijd klussen in plaats van blussen
Veiligheid begint natuurlijk met goed functionerende installaties. Intelligente branddetectiesystemen verzamelen data uit hun componenten. Ze wisselen via de cloud voortdurend informatie uit met gebouwbeheerders en -eigenaars. Zo kunnen zij analyseren wanneer ze bepaalde onderdelen van installaties moeten vervangen. Na een x-aantal draaiuren of bewegingen bijvoorbeeld.
Daarmee voorkomen ze storingen of erger, in plaats van dat ze ze moeten oplossen. Of blussen. Dat voorspellen betekent dat ze aanzienlijk kunt besparen op onderhoudskosten en dat installaties optimaal blijven functioneren. Ze verhogen er bovendien de veiligheid mee in je pand, door preventief te werken. Digitalisering is een investering die zichzelf snel kan terugbetalen.
Slagen om te maken
Logisch wellicht dat juist wij dit zeggen, maar we hebben nog wat slagen te maken voordat we brandveiligheid overal een onderdeel hebben gemaakt van slimme gebouwen. Heel vaak testen we bijvoorbeeld nog handmatig of brandmelders wel werken, door ze willekeurig te triggeren. Dat is natuurlijk vrij tijdrovend, als je fysiek langs als die melders moet gaan. Iemand ander moet dan paraat staan bij de brandmeldcentrale om te zien of signalen uit de melders die centrale bereiken. Je kunt ook niet in de geschiedenis van die melders kijken om daar kostbare data uit te halen.
Het spreekt voor zich dat we met zijn allen lerend zijn. De omslag naar nog meer digitalisering heeft natuurlijk allerlei gevolgen. Niet in de laatste plaats voor de professionals in de panden. Service providers, installateurs bijvoorbeeld, moeten steeds beter in staat zijn om data te analyseren en juist te interpreteren. Waar ze zich eerder alleen bezighielden met mechanica, is hun taak nu veel meer omvattend geworden. Dat is een proces dat tijd kost. Maar het is wel een belangrijk proces, om brandveiligheid naar een hoger plan te tillen.
Veiligheid en duurzaamheid met een digitaal logboek
Met digitalisering van brandbeveiliging kun je gebruik maken van een digitaal logboek. Zo kun je brandmelders en alarmgevers op afstand monitoren. Dat geeft gebouwgebruikers dan weer minder overlast.
Zo’n digitaal logboek dient meteen ook een ander belangrijk doel. Gebouwen moeten volgens de Europese wetgeving aan steeds strengere duurzaamheidseisen voldoen. In een digitaal logboek kun je alle data uit een gebouw opslaan en real time bekijken. Dat bevordert niet alleen de veiligheid in een gebouw, maar ook duurzaamheid. Je hebt een veel beter zicht op welke installaties en andere onderdelen van gebouwen je moet vervangen om aan normen te kunnen voldoen. Zonder logboek heb je geen data om je renovatieplan mee te onderbouwen.
Een stap verder: de digital twin
Een digitaal logboek kan zelfs dienst doen als simulatieomgeving. Een digital twin. Die kan je helpen bij het uitvoeren van testen. Gebouwen gebruiken in de regel meerdere systemen die allemaal data vergaren. Met een platform in de cloud als dat van MPL, kun je al die datastromen met elkaar integreren en vervolgens analyseren. Bij systeemaanpassingen of -uitbreidingen kun je testen of alles blijft samenwerken. En dus ook of verschillende systemen nog optimaal werken, waardoor je brand kunt voorkomen. Je hebt overzicht in een testomgeving. Op afstand.
Borging voor de toekomst
Digitalisering werkt allerlei facetten van gebouwbeheer positief in de hand. Het kan helpen om te verduurzamen, maar dus ook om de veiligheid nog beter te borgen. Voorkomen in plaats van genezen. Wil je meer weten over digitale brandbeveiliging of wat smart buildings in het algemeen voor je security oplevert? We vertellen je graag alles of laten je met een demo zien hoe het werkt en wat het je kan opleveren.
Neem contact op
Wij helpen je graag verder!