Zoeken
  • MPL Groep

Belangrijke informatie over luchtkwaliteit en COVID-19

Bijgewerkt: 4 sep 2020

Corona: maatregelen om besmetting in gebouwen te voorkomen.


Kleine hoestdruppeltjes blijven vaak minutenlang in binnenruimtes zweven, vooral waar niet of slecht wordt geventileerd.


Goede ventilatie in publieke ruimtes, is van cruciaal belang om verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Dat zeggen wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, de Cardiologie Centra Nederland en het Amsterdam UMC na onderzoek met laserlichttechnieken.


Grote druppels vallen volgens de onderzoekers binnen een seconde naar de grond, maar kleine druppeltjes doen daar erg lang over. De onderzoekers ontdekten dat die zelfs meerdere minuten in de lucht kunnen blijven hangen. Nadat iemand heeft gehoest, duurt het ongeveer vijf minuten voordat het aantal kleine druppeltjes in de lucht zelfs nog maar gehalveerd is.


Bij een experiment in een goed geventileerde ruimte verbeterden de resultaten volgens de universiteit „dramatisch.” Nadat een ventilatiesysteem in werking was gezet, verdween de helft van de druppeltjes in 2,5 minuut uit de lucht. In een kamer waarin ook een raam en een deur openstonden, was het aantal druppeltjes zelfs al na 30 seconden gehalveerd.


Bron onderzoekMaatregelen ventilatie


- Zorg voor voldoende verse luchttoevoer, met name in ruimtes waar de bezettingsgraad gemiddeld genomen wat hoger is. Maak daarbij zowel gebruik van mechanische ventilatiesystemen als aanwezige spuiventilatie.

- Ventileer voorlopig meer dan normaal. (60 m3/h per persoon als ondergrens aanhouden).

- Zorg dat de systemen zijn onderhouden.

- Inspecteer luchtbehandelingskasten (indien aanwezig) ook op inwendige hygiëne.

- Controleer de luchtdebieten (al dan niet steekproefsgewijs).

- Zorg ervoor dat ventilatiesystemen twee uur voor en twee uur na gebruik van het gebouw hun werk doen. Laat toilet-afzuiging bij voorkeur 24/7 aan staan.

- Zet centrale recirculatie (indien aanwezig) uit en ventileer volledig met buitenlucht. Het mag niet zo zijn dat afgezogen lucht (of een deel daarvan) zijn weg terugvindt naar het gebouw. Als mechanische ventilatiesystemen ontbreken of wanneer ze onvoldoende capaciteit hebben, instrueer gebouw-gebruikers dan om ramen vaker dan normaal open te zetten. (om het uur minimaal 10 minuten spuien).


Uitzending van eenvandaag over dit onderwerp


Bekijk hier de uitzending op NPO eenvandaag over dit onderwerpBronnen:

De aangehaalde adviezen in deze nieuwsbrief zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

https://www.rehva.eu/activities/covid-19-guidance

https://www.gawalo.nl/

https://www.gawalo.nl/ventilatie/artikel/2020/05/corona-maatregelen-om-besmetting-in-gebouwen-te-voorkomen-1018653

https://www.telegraaf.nl/nieuws/979991047/onderzoekers-uv-a-ventilatie-cruciaal-bij-bestrijding-coronavirusAirthings

Website Airthings Business EducationReal time monitoring solutions met Airthings


Wij bieden de MPL Airthings Wave en Mini aan voor;Wave App Real time informatieHeeft u vragen over onze oplossingen, bel dan gerust met 088-2020730 of mail naar sales@mpl.nl of klik op hier

149 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

CONTACT

Parmentierstraat 2
3772 MS Barneveld

Postbus 291
3770 AG Barneveld

Tel: 088 - 2020730

Mail: info@mpl.nl

QUICK LINKS

  • YouTube Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn