MPL / Kennis & nieuws / Smart Sensoring

Smart Sensoring

We nemen beslissingen – gelukkig – steeds vaker op basis van feiten in plaats van aannames. Zeker als het gaat om het beheer van je pand is weten fijner dan denken te weten. Met smart sensoring zorgen je data te vergaart in je gebouw. Data over het aantal mensen in het pand, de kwaliteit van de lucht en je energieverbruik.

Maar ook over tal van andere zaken. MPL helpt je al die data te bundelen waardoor je je pandgebruik kunt analyseren en optimaliseren.

Eindeloze hoeveelheid mogelijkheden 

Je kunt in heel je pand data verzamelen. Overal kun je sensoren plaatsen. In een video lieten we je al eens zien hoe de sensoren werken die MPL gebruikt. Je kunt er niet alleen mee meten hoeveel mensen zich in welk deel van je gebouw bevinden. De sensoren kunnen je ook meer vertellen over bijvoorbeeld het CO2-gehalte in de lucht, de buitentemperatuur en hoe vaak water door bepaalde leidingen stroomt.

Leuk allemaal, die data. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om dat wat die cijfers je kunnen vertellen. Hoe je ze kunt interpreteren en welke conclusies je aan ze kunt verbinden. Echt veel mogelijkheden krijg je dus wanneer je die data goed kunt analyseren. Dan kun je bijvoorbeeld beter regelen waar en wanneer de verwarming aanstaat (op basis van de buitentemperatuur en de mensen die zich in bepaalde delen van het gebouw bevinden), maar ook waar je schoonmakers het hardst nodig is (op basis van gebruik van ruimtes).

Je kunt concluderen met data van sensoren bepalen welke ramen je (al dan niet elektronisch) moet openen op basis van het CO2-gehalte en welke leidingen je iedere maand moet spoelen om een legionella-uitbraak te voorkomen. Een aantal voorbeelden van mogelijkheden. 

Smart sensoring als Totaaloplossing 

Je hebt informatie nodig om snel de juiste beslissingen te kunnen nemen en te sturen. Veel van die data is nu al beschikbaar in gebouwen. De uitdaging is om ze te ontsluiten en te koppelen. Losse systemen geven je geen totaaloverzicht en minder mogelijkheid om verschillende data te analyseren. Een totaaloplossing heeft dat wel.  

MPL Groep werkt al sinds 2001 aan het koppelen van verschillende datastromen en voorziet bestaande installaties voor bijvoorbeeld verwarming, koeling en ventilatie van sensoren die klanten op een platform uitgelezen. Het platform van MPL verwerkt ook sensorinformatie over bezettingsgraad, temperatuur en zuurstofgehalte in ruimtes. Dat biedt kansen om slimme dingen te doen, bijvoorbeeld de verlichting automatisch uitzetten in ruimtes waar niemand is, of LED-licht aanpassen aan de lichtsterkte buiten.

Hoe werkt smart sensoring? 

MPL koppelt systemen van verschillende merken. Zo kun je met behoud van dat wat je hebt, eenvoudig data verzamelen om daar inzichten uit halen. Het platform brengt alles overzichtelijk bij elkaar op één plek. Dat geeft je grip op data en mogelijkheden op te anticiperen in plaats van te reageren. Door bijvoorbeeld installatieprestaties te monitoren kun je voorspellend onderhouden. Niet wachten tot iets stuk gaat, maar actief storingen voorkomen.

En de privacy dan? 

Sensoren. Ze helpen je op tal van manieren om data te vergaren om je gebouw nog optimaler te beheren. Sensoren geven je informatie over hoeveel mensen zich in je pand bevinden, de temperatuur, het CO2-gehalte en het gebruik van installaties. Maar hoe zit het met de privacy van mensen? Valt het analyseren van die data wel binnen de regels van de AVG? Ons antwoord is kort en krachtig: jazeker. Sensoren die aantallen mensen registreren, zien alleen dát iemand er is. Ze registreren niet wíe het is. Anonieme data dus. Alleen voor de veiligheid in het pand is het van belang om te zien wie aanwezig is.

Samen slimmer worden 

Wil je meer weten over slimme sensoren? Over wat data uit sensoren jou kan opleveren voor jouw pand? We vertellen je er graag meer over. Aan de hand van duidelijke voorbeelden laten we je oplossingen zien voor je uitdaging. En wie weet heb je ook een uitdaging voor ons. Dan bijten we ons er samen in vast. Allemaal om samen slimmer te worden.

Neem contact op

Wij helpen je graag verder.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.