Smart sensoren: de miniscule soldaten in de strijd tegen legionella
In ieder gebouw waar je binnenkomt en niet zeker weet wanneer degene voor je er was, laat je eerst het water even lopen voordat je een glas onder de kraan houdt. Macht der gewoonte. MPL helpt bedrijven om hun gebouwen slimmer te maken. Met smart sensoren. Daarmee kunnen we zelfs helpen ziektes voorkomen.
We zetten ze bijvoorbeeld in voor legionellapreventie, om te borgen dat beheerders de juiste leidingen op de juiste momenten kunnen laten spoelen. Zonder verspilling, maar met de zekerheid die je mag verwachten in een smart building.
Legionellabacterie
De legionellabacterie kan de veteranenziekte veroorzaken. Die ziekte veroorzaakt grote ademhalingsproblemen. De bacterie gedijt in stilstaand water met een temperatuur tussen 20 en 50 graden en komt via waternevel met mensen in aanraking. Drinkwaterbedrijven adviseren je om waterleidingen al na een week stilstaan goed door te spoelen voordat je water gebruikt om legionella te voorkomen. Het beste doe je dat in deze volgorde:
- Toiletten doorspoelen. Zo ververs je direct een flink deel van het water in de leidingen.
- Laat water door de kranen stromen. Zet kranen voor de zekerheid een minuut lang open.
- Zet eventuele douches aan spoel ook die leidingen. Leg de douchekop onder water in een emmer en dek de emmer af met een handdoek.
Slimmere legionellapreventie
Zekerheid boven alles dus. Heel erg belangrijk als het gaat om de gezondheid van pandgebruikers. Maar het vraagt wel een behoorlijke inspanning. Sommige bedrijven hebben mensen in dienst die een flink deel van hun werktijd besteden aan het spoelen van leidingen en het rapporteren van het werk.
Dat moest anders kunnen, vond MPL. Gebouwen verslimmen draagt bij aan het welzijn van gebruikers. Ook als het gaat om legionellapreventie. Terwijl het belang van legionellapreventie groot is, is maar weinig zo zonde als inefficiënt werken. MPL gebruikt Disruptive sensoren om data op te halen in gebouwen. We bevestigen ze eenvoudig aan waterleidingen. Daar doen ze dan dienst als miniscule soldaten in de strijd tegen legionella.
Alleen de juiste kranen open
Meten dus. Meten in plaats van zomaar alle kranen opendraaien. Maar hoe dan? Vrij eenvoudig eigenlijk. We plaatsen sensoren op waterleidingen in je pand en brengen precies in kaart welke sensor op welke leiding zit. De sensoren meten de temperatuur van de leidingen. Op het moment dat koud water door de leiding stroomt, daalt die temperatuur. Daaruit kun jij dan op een dashboard precies herleiden wanneer welke kraan is opengedraaid. En dus ook welke niet. Op basis van die wetenschap, kan de medewerker die verantwoordelijk is voor legionellapreventie, de juiste kranen opendraaien. En de rest ongemoeid laten.
Snelle winst
Aan de juiste knoppen draaien is niet vaak zo concreet als bij legionellapreventie met slimme sensoren. Je borgt natuurlijk de gezondheid van pandgebruikers, doordat je weet welke leidingen je moet spoelen. Dat is winst. Maar doordat je dat weet, weet je ook wat je niet hoeft te doen. En ook dat levert veel op. Denk alleen aan de hoeveelheid water die je op jaarbasis bespaart. Of de hoeveelheid uren die je niet hoeft te betalen voor het zinloos doorspoelen van leidingen. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten. Met smart sensoren.
Wil je meer weten over wat de slimme sensoren die MPL Alarm & Communicatie Centrale voor jou kan leveren en integreren? Laat het ons weten via info@mpl.nl of (088) 202 07 30. We helpen je graag met advies op maat.
Neem contact op
Wij helpen je graag verder.