MPL / Kennis & nieuws / Energielabel C vanaf januari 2023 – maar wat dan?

Energielabel C vanaf januari 2023 – maar wat dan?

Op 1 januari moeten alle kantoorgebouweigenaren een energielabel C voor ieder van hun gebouwen kunnen overleggen. Een aanzienlijke stap in de verduurzaming van onroerend goed. Voor veel eigenaren is het een uitdaging om op tijd klaar te zijn voor een toekomst die al dichtbij is.

MPL wil uiteraard graag helpen. Dat kunnen we niet met zaken als zonnepanelen en gevelisolatie. Met vervolgstappen wel, om beter voorbereid te zijn op de verduurzaamde toekomst na 2023.

Energielabel als deel van een groter geheel

Het energielabel C is een eerste maatregel op weg naar het Paris Proof maken van kantoorgebouwen. Paris Proof betekent dat gebouwen uiterlijk in 2050 voldoen aan duurzaamheidsdoelstelling die zijn bepaald tijdens een klimaattop in Parijs. Een van die doelstellingen is om het energiegebruik in kantoorgebouwen te verminderen met 66%. Een stevige eis.

Dutch Green Building Council, de landelijke maatschappelijke organisatie die zich inzet om gebouwen in hoog tempo toekomstbestendiger te maken, legt de lat nog wat hoger. Of liever: de deadline nog wat dichterbij. DGBC streeft ernaar om de doelstellingen in Nederland al in 2040 te halen. En ook de Europese Unie heeft pas geleden een extra duit in het zakje gedaan. De term ‘gas op die lolly’ krijgt een hele nieuwe lading met de mededeling dat alle EU-landen al volgend jaar hun gasverbruik met 15%  moeten verminderen. Energielabel C is dus onderdeel van een groter plan. Een stap om straks iets minder moeite te hebben om Paris Proof te zijn.

Hulp met verduurzamen – BREEAM

Duurzaamheid is natuurlijk al lang een thema. Het wint nu alleen rap aan urgentie en krijgt een prominente plek op agenda’s. Bedrijven kunnen hulp krijgen bij hun ambities om te verduurzamen. Certificeringen als BREEAM geven bedrijven handvatten om gericht te werken aan duurzaamheid. Met stappen om te zetten en maatregelen om te nemen om de wereldwijd erkende BREEAM-certificering te krijgen.

“Energielabel C is onderdeel van een groter plan. Een stap om straks iets minder moeite te hebben om Paris Proof te zijn.”

Hulp met verduurzamen – MPL

MPL legt geen zonnepanelen op daken en isoleert geen gevels. Daarin zijn anderen veel beter. Een directe bijdrage aan het behalen van energielabel C leveren we dan ook niet. Waarom zou je onze hulp dan toch inschakelen? Heel eenvoudig: om jezelf voor te bereiden op de toekomst na 2023. Om je te helpen Paris Proof te worden binnen de deadline van DGBC.

MPL helpt je met monitoring van je verbruik. Door data uit je gebouw en de installaties in je gebouw te integreren op het MPL cloud platform. We helpen je meten en weten. Door de data uit sensoren in je gebouw te koppelen, maken we een end-to-end oplossing voor je. Een dashboard waarop je het totaaloverzicht hebt van de prestaties van je gebouw.

  • Leveren je zonnepanelen wel wat ze moeten leveren?
  • Levert de isolatie ook echt een lager energieverbruik op?

Maar ook:

  • Hoeveel mensen zijn wanneer aanwezig?
  • Hoe zit het met het CO2-gehalte in de lucht in je pand?
  • Door welke leidingen heeft wanneer water gestroomd?
  • Hoe vaak zijn verschillende toiletten gebruikt?

Data maakt alles inzichtelijk als je het op de juiste manier presenteert. Op die manier kun jij aan de juiste knoppen draaien om je energieverbruik en andere resources zo optimaal mogelijk in te zetten. Het dashboard van MPL geeft je zoveel meer duidelijkheid, dat BREEAM je 3 punten voor hun certificering geeft als je het gebruikt. Ook al mooi meegenomen.

Kansen in duurzaamsheiduitdagingen

Energielabel C op 1 januari is een uitdaging. Dat onderkennen we. Maar we zouden onszelf niet zijn als we niet ook zouden kijken naar kansen voor de toekomst. Om verdere uitdagingen richting 2040 het hoofd te bieden. Die zijn er dus absoluut. Slimmere gebouwen en data waaruit je conclusies kunt extraheren, geven je de handvatten om te optimaliseren. Om energieverbruik eenvoudiger omlaag te brengen en te zorgen dat je pand optimaal functioneert. MPL helpt je bij die kansen. Wil je meer weten over hoe precies? Neem contact met ons op via (088) 202 07 94 of sales@mpl.nl.

Neem contact op

Wij helpen je graag verder!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.