Smart Cities: naar een leefbaardere toekomst met een innovatief platform


De Smart City klinkt futuristisch maar overal ter wereld gebruiken steden als sensoren, IoT en Big Data om het leven van mensen aangenamer te maken. Het draait nu nog vooral om leefbaarheid, duurzaamheid en gezondheid maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. In deze blog geven we een inkijkje.


De slimme stad kent verschillende lagen maar het draait eigenlijk altijd om de mens. Het begint thuis, met slimme meters, thermostaten en deurbellen. In kantoren verzamelen sensoren allerlei nuttige gegevens over zaken als temperatuur, luchtkwaliteit en technische staat van installaties. Buiten wijzen apps de snelste route naar de werkplek en een vrije parkeerplek. Dat spaart tijd en brandstof. Zelfs onder de grond geven sensoren waardevolle informatie door, bijvoorbeeld of het riool nog doorstroomt. Hoe meer gegevens een stad bij elkaar brengt, hoe meer mogelijkheden ontstaan om te sturen.


Slimme verkeerslichten, lantaarnpalen en afvalbakken

Singapore, Barcelona en Oslo gelden als koplopers in de wereld maar vinden inmiddels overal navolging. Ook in ons land zien we allerlei voorbeelden:

·       Slimme verkeerslichten die onderling communiceren en zo doorstroming bevorderen. Dat zorgt voor minder files, uitstoot en ongelukken. 

·       Afvalbakken met ingebouwde sensor die zelf aangeven wanneer het tijd is om ze te legen. Dat vermindert de hoeveelheid zwerfvuil en ophaaldiensten kunnen efficiëntere routes rijden.

·       Slimme bankjes: sensoren houden luchtkwaliteit, temperatuur, geluid, vochtigheid bij, terwijl gebruikers hun smartphone aansluiten op de bank om op te laden. De stroom komt van een zonnepaneel.

·       Slimme bomen: dienen als wifi- en oplaadpunt, voorzien gebruikers van belangrijke informatie over trekpleisters in de stad én wekken stroom op met zonnecellen.

Dit soort oplossingen zijn niet alleen te vinden in grote steden. Een kleine gemeente als Renkum beschikt bijvoorbeeld over slimme, dimbare lantaarnpalen. Die branden op een laag pitje in de nachtelijke uren en besparen zo energie. Deze palen dienen tevens als oplaadpunt voor elektrische auto’s en als opstelpunt voor 5G-antennes en bewakingscamera’s. Door monitoring op afstand bespaart de gemeente onderhoudskosten.


Inzichten halen uit data

Maar er is meer: door data te verzamelen, te combineren en te analyseren wordt veel zichtbaar. Bijvoorbeeld waar drugsstoffen in het afvalwater zitten. Autoriteiten kunnen die informatie gebruiken om actie te ondernemen. Zo kunnen ze besluiten op bepaalde plekken vaker te surveilleren. Algoritmes doen voorspellingen op basis van data, bijvoorbeeld over waar drukte ontstaat of waar de kans op inbraak groot is. Ook dat kan aanleiding zijn om (preventieve) maatregelen te treffen. Zo wordt de stad veiliger.


WinGuard Cloud brengt alles samen

MPL is specialist in het integreren van losse technische systemen en het samenbrengen van data. Hiervoor gebruiken we het WinGuard Platform. Dit cloudplatform is schaalbaar en kan data aan van verschillende merken, afkomstig van binnen en buiten gebouwen. Data kan van alles zijn: live camerabeelden, melding van aantal en locatie van beschikbare plekken in parkeergarages, de status van een slimme prullenbakken, brand- en inbraakalarm of een alert dat iemand een pasje presenteert maar niet wordt toegelaten tot een parkeerplaats.

Het MPL cloudplatform doet dienst in overheidsgebouwen, ziekenhuizen, fabrieken, kantoren, parkeergarages en zelfs in casino’s en pretparken. Beheerders krijgen alle informatie die ze nodig hebben centraal gepresenteerd. Deuren openen, verlichting aan- en uitzetten, temperatuur bijstellen kan geautomatiseerd of op afstand gebeuren. Door koppeling met systemen is het mogelijk om onderhoudstaken te voorspellen, tijdig in te plannen of zelfs te automatiseren. 


Veiligheid en compliancy is gewaarborgd

Het platform is af te nemen als service. MPL waarborgt datasecurity en compliancy. WinGuard kan meerdere gebouwen koppelen, helpt fysieke veiligheid en welzijn vergroten en draagt bij aan besparing op energie en onderhoud. Natuurlijk staat aan de basis van elke slimme stad een slimme strategie, want elke stad is anders en heeft andere uitdagingen. Maar met WinGuard vormt de techniek geen belemmering meer en komen doelen binnen handbereik.


Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.


MPL Anders denken, anders doen

Neem contact op

Wij helpen je graag verder!

Contact

MPL

Parmentierstraat 2
3772 MS Barneveld

Postbus 291
3770 AG Barneveld

Social media
Telefoon
Alarmcentrale
E-mail
Kantoor
Verkoop
Administratie
Alarmcentrale
Privacy Statement
© 2021. MPL All rights reserved