Security, de basis van innovatie voor Smart Buildings


In een smart building vol sensoren en slimme software wordt enorm veel data verzameld om processen te optimaliseren, fouten te verminderen en gebruikservaringen te verbeteren. Handig, maar dat brengt tegelijkertijd ook zorgen over security met zich mee. Je wilt niet dat privacygevoelige data op straat komt te liggen of dat hackers op afstand lampen uitdoen of deuren openzetten. Die zorgen zetten nog wel eens een rem op innovatie. Toch kan security ook een aanjager zijn van innovatie.


De data in een smart building wordt samengebracht, geanalyseerd en omgezet in informatie. Daardoor zie je bijvoorbeeld in een vroeg stadium dat installaties minder gaan presteren. Je kunt dan een monteur sturen voordat er grote schade ontstaat. Technische snufjes vergroten daarnaast het comfort van gebruikers. Denk aan slimme camera’s die de bezettingsgraad in een kantoor registreren en systemen aansturen die de luchtkwaliteit bewaken. Maar al die IoT apparaten vormen ook een securityrisico omdat ze voor hackers een potentieel toegangspunt tot je netwerk zijn. Eenmaal binnen gaan cybercriminelen vaak lange tijd ongemerkt hun gang. Als alles met elkaar verbonden is leidt dat tot grote schade.


Neem security als uitgangspunt bij elke stap

Het is daarom belangrijk om zo vroeg mogelijk in het digitaliseringsproces na te denken over security. Privacywetgeving vereist ook dat je je ICT-infrastructuur zo inricht dat persoonsgegevens optimaal worden beschermd. Het probleem is echter dat nergens staat hoe je dat precies doet. Een manier om nieuwe technologie veilig in te zetten is door te kiezen voor apparatuur waar veiligheidsmaatregelen al zijn ingebakken (security by design).

Verder kun je kijken of de verwerking van persoonsgegevens te minimaliseren is en data te anonimiseren. Als een camera alleen wordt gebruikt om gedrag te herkennen, dan kan slimme software bijvoorbeeld gezichten vervagen.


Cloudcomputing verhoogt het veiligheidsniveau

Hoewel veel organisaties uit veiligheidsoverwegingen niet willen dat data hun pand verlaat, kan het werken met clouddiensten het securityniveau juist verhogen. IT-afdelingen zijn vaak overbelast en het updaten en onderhouden van beveiligingsmaatregelen schiet er dan nog wel eens bij in. Bij een cloudprovider ben je er zeker van dat die doorlopend updates doorvoert. Je voldoet altijd aan de laatste eisen en bent zeker van de nieuwste functionaliteit. Alle communicatie verloopt versleuteld en data wordt encrypted opgeslagen. De provider zorgt ook voor back-ups en herstel. Daardoor heb je snel weer toegang tot je data, ook in geval van brand of stroomuitval.

MPL biedt bijvoorbeeld een SaaS-oplossing voor eigenaren die het beheer van hun gebouw willen uitbesteden (Building Intelligent Solutions) op basis van de Azure cloud van Microsoft. Datacenters van Microsoft zijn ISO gecertificeerd, wat betekent dat ze volgens internationale richtlijnen zijn getest. Beveiligingsmaatregelen zijn geïntegreerd in alle hard- en firmware. Daarnaast beschikt Microsoft over meer dan 3.500 beveiligingsexperts die dag in dag uit samenwerken om data te beschermen. Bij Azure beslis je zelf waar data wordt opgeslagen, bijvoorbeeld in Amsterdam.


Cloud jaagt innovatie aan

Ook de cloud is wat dat betreft een aanjager voor innovatie. Je neemt er diensten af zonder hoge investering vooraf en je bent minder tijd kwijt aan systeemconfiguratie en implementatie. Je schaalt gemakkelijk op en hebt geen last meer van defecte servers of harddisks. Als je met een centraal platform werkt link je daar via de cloud ook eenvoudig nieuwe componenten aan en verzamel je daar ook weer de data van. Met je security op orde, ben je dus altijd klaar om mee te gaan met de nieuwste ontwikkelingen.

Tot slot: security is niet alleen een kwestie van ICT. Nu cybercriminelen steeds geraffineerder worden in het om de tuin leiden van mensen, is het minstens zo belangrijk om gebruikers bewust te maken van securitydreigingen.


Wil je meer weten over hoe MPL een hoog securityniveau garandeert? Neem dan contact met ons op of lees de e-books ‘Waarom beveiliging in de cloud veiliger is dan on-premise oplossingen’ en ‘PSIM Smart Building Cloud Platform As A Service’. 

Neem contact op

Wij helpen je graag verder!

Contact

MPL

Parmentierstraat 2
3772 MS Barneveld

Postbus 291
3770 AG Barneveld

Social media
Telefoon
Alarmcentrale
E-mail
Kantoor
Verkoop
Administratie
Alarmcentrale
Privacy Statement
© 2021. MPL All rights reserved