Drie trends die de opkomst van Smart Buildings versnellen


Er zijn smartphones, smartwatches en smart buildings. Nieuwe technologie voegt intelligentie toe aan van alles en nog wat. Steeds meer gebouwen barsten uit hun voegen van de software en sensoren, waardoor ze alsmaar slimmer worden. Met de juiste privacy- en securitywaarborgen levert dat veel voordelen op. Meer comfort, gemak en veiligheid bijvoorbeeld: tegen lagere beheerskosten. In deze blog zetten we drie trends op een rij die in 2021 de opmars van smart buildings een extra boost geven.


Het ‘verslimmen’ van gebouwen is al een tijd gaande. Investeringen zitten al jaren in de lift en het eind is nog lang niet in zicht.[1] De wens om door datagedreven te werken meer waarde uit gebouwen te halen is intussen wijdverspreid. Er wordt vaak gedacht dat je daarvoor allemaal dure, nieuwe apparaten moet kopen, maar dat hoeft niet. Bestaande installaties voor verwarming en koeling kun je bijvoorbeeld ook verbinden met het internet. Door data van deze apparaten te verzamelen ontdek je nieuwe, waardevolle informatie.

Stel: je ziet de prestaties van apparatuur achteruitgaan. Dan kan dat duiden op slijtage. Door tijdig een monteur te sturen voorkom je storingen. Als de reparatie kan wachten tot na het weekend, scheelt dat in kosten. Op basis van data onderneem je actie en stel je prioriteiten.


Aanjagers voor investeringen


Steeds meer organisaties maken versneld werk van smart buildings. Dat komt door deze drie ontwikkelingen:

1.     Klimaatdoelstellingen

'Net zero is the new hero' is sinds het klimaatakkoord van Parijs een gevleugelde uitdrukking.[2] Het eigenlijke doel is 40 procent minder uitstoot in 2030, maar veel organisaties hebben de ambitie om klimaatneutraal te worden. Als je de pieken in stroomverbruik precies in beeld hebt en de oorzaken weet, kun je maatregelen nemen om te besparen. Een eenvoudige oplossing is een sensor die het licht uitschakelt, zodra een vergaderruimte verlaten is.

2.     Hybride werken

In het nieuwe normaal werken we meer thuis. Het kantoor krijgt het karakter van een ‘hub’ voor sociale contacten, met minder bureaus en meer plekken om samen te werken en te brainstormen. Met slimme oplossingen houd je in de gaten of het niet te druk wordt in een ruimte en of de luchtkwaliteit nog in orde is. Dat voorkomt gezondheidsklachten. Je kunt ook inzicht krijgen in het daadwerkelijke gebruik van ruimtes, om misschien op schoonmaakkosten te besparen. En op langere termijn leert dat je wellicht dat er minder kantoorruimte nodig is.

3.     Meer beheersdiensten op afstand

Door de lock-down hebben veel organisaties het gemak van clouddiensten ontdekt. Waar 24/7 bewaking op locatie lang een vereiste was, kun je nu ook kiezen om dit werk na sluitingstijd op afstand over te laten nemen. Op soortgelijke wijze maak je tijdens kantooruren het leven van je medewerkers makkelijker. Als er een rij staat voor de balie roep je assistentie op afstand in.


Maak data zichtbaar met een platform


Zo komen er voortdurend nieuwe mogelijkheden bij. Allerlei apps leveren veel gemak op, maar het gevaar is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Door data samen te brengen op één platform krijg je weer overzicht en maak je data zichtbaar. Je ziet in één oogopslag hoe je gebouw door het jaar heen presteert, wat de invloed is van het weer, van de gebruikers, en noem maar op.

Met zoveel data binnen handbereik kun je nóg een stap verder gaan door een virtual twin aan te sturen. Een digitaal model waarmee je door simulaties de performance van installaties voorspelt en optimaliseert.


MPL haalt meer uit gebouwen


MPL is een specialist met veel ervaring in het verslimmen van gebouwen, die beschikt over een eigen alarmcentrale. MPL is sterk in het integreren van losse technische systemen. En in het samenbrengen van data in een eigen, merkonafhankelijk softwareplatform dat voldoet aan strenge privacy- en securityeisen. Dat levert inzichten op waar diensten op worden afgestemd. In gebouwen als Delftse Poort Rotterdam en WTC Utrecht, is op die manier alles gericht op preventie van storingen. Dit zorgt voor betere prestaties, lagere kosten en meer tevredenheid bij gebruikers.


Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om jouw gebouw smart te maken? Neem dan contact met ons op.


MPL Anders denken, anders doen


[1] https://www.marketwatch.com/press-release/smart-buildings-market-share-2021-with-a-cagr-of-13-business-development-industry-size-trends-top-key-players-growth-prospects-and-forecast-to-2024-2021-06-04

[2] https://iottechnews.com/news/2021/apr/22/smart-buildings-shaping-how-live-work-2021/

Neem contact op

Wij helpen je graag verder!

Contact

MPL

Parmentierstraat 2
3772 MS Barneveld

Postbus 291
3770 AG Barneveld

Social media
Telefoon
Alarmcentrale
E-mail
Kantoor
Verkoop
Administratie
Alarmcentrale
Privacy Statement
© 2021. MPL All rights reserved